TINGOYESA

Mediterrane Mini-ezels, Kunekune varkens, Herdwick schapen en meer

TUINVOGELS

Onze Ouessant schapen

Het Ouessant-schaap is het kleinste schaap ter wereld, ongeveer een halve meter hoog.
De ooien van dit ras zijn ongehoornd; de rammen hebben indrukwekkende gedraaide horens.
Het ras is afkomstig van het Franse eiland Ouessant voor de Bretonse kust.Onze eerste ouessantjes Elsje, Sindy en Eva, april 2008.

De kleine maat heeft, naar men beweert, te maken met de barre omstandigheden op dit eiland. Daardoor zijn deze schaapjes ook sterk, sober en gemakkelijk in onderhoud.
De ooitjes zijn veelal buitengewoon vriendelijk en aanhankelijk; echte knuffelschaapjes. De rammetjes kunnen daarentegen wel eens vervelend zijn. Gelukkig is onze oude Alexander meestal een lieverd, die maar heel af en toe een klein kopstootje uitdeelt...De ouessantjes op de foto hierboven zijn de ooitjes Elsje 2 (bruin) en Eva 5 (zwart) van de Boate, beiden geboren in 2008, en de bruine ram Alexander van den Watergoor uit 2002.
In 2009 zijn er twee bruine ooilammeren geboren,
Tingoyesa Diva en Tingoyesa Duffy, die beiden zijn verkocht. 
In 2010 werden er geen ouessant-lammeren bij ons geboren. In de winter van 2010/2011 leenden we het schimmelrammetje Sam, waarna het ramlammetje Felix werd geboren. Hij werd ook verkocht, overigens na eerst nog voor nageslacht te hebben gezorgd. Zie onder
OUD NIEUWS 2010, 2011 en 2012. 

Even iets over de uitspraak van de naam Ouessant:
je hoort allerlei varianten, onder meer "kwessant" en "oessant".
Volgens ons kom je het dichtst in de buurt van de juiste uitspraak, als je "wessan" zegt met een soort surinaamse of antilliaanse W (of "oewessan").


foto MB


Inmiddels zijn we gestopt met het fokken van Ouessanten. In mei 2012 verhuisden onze ooitjes naar een prima nieuw adres. De oude Alexander bleef bij  ons en is nu de enige fransman tussen de engelse Herdwicks en zwitserse Schwarznasen.

Informatie over ouessantschapen vind je op de site van de

Fokkersvereniging Ouessantschapen (FOS):     www.ouessant.nl


www.ouessantschapen.info is een site met mooie foto's, waarop de diverse kleuren van ouessantschapen te zien zijn.