TINGOYESA

Mediterrane Mini-ezels, Kunekune varkens, Herdwick schapen en meer

TUINVOGELS

Onze Mini-ezels


In het voorjaar van 2014 maakten we kennis met de Mediterrane Mini-ezel. We waren meteen verkocht! 

 
           
links  Djive, rechts Fleur


 
 
Mediterrane mini-ezels zijn oorspronkelijk afkomstig van de Italiaanse eilanden Sardinie en Sicilie, waar deze van nature zeer kleine en volgzame ezeltjes al eeuwen voorkwamen. In de twintiger en dertiger jaren van de twintigste eeuw werden veel van deze ezeltjes gekocht en naar de USA verscheept door de Amerikaanse beurshandelaar Robert Green, later gevolgd door nog een aantal rijke Amerikanen. Terwijl in het Middellandse Zeegebied de mini-ezels steeds zeldzamer werden, werd in de Verenigde Staten verder gefokt op schoonheid en karakter, en werd het ras behoorlijk populair. Momenteel zijn de meeste in Nederland aanwezige Mediterrane Mini-ezels afkomstig uit Amerika of stammen af van uit Amerika geimporteerde ezeltjes. Het ras wordt daarom wel eens "Amerikaanse Mini-ezel" genoemd, maar dit is niet correct; ook in de VS spreekt men over Mediterranian Miniature Donkeys.
Klein uitgevallen "gewone" ezels worden soms ook wel mini-ezels genoemd. Toch zijn deze ezeltjes niet vergelijkbaar met "de echte" Mediterrane Mini's. Het handzame formaat (maximaal 36" schofthoogte, oftewel 91,44 cm, wanneer ze volwassen zijn c.q. met 3 jaar) is namelijk wel leuk, maar zeker niet de belangrijkste onderscheidende eigenschap van dit ras: dat is het karakter! Ze zijn echt uitzonderlijk vriendelijk, mensgericht, aanhankelijk en knuffelig. Stamboek Mediterrane Mini-ezels zijn wel vrij prijzig in vergelijking met gewone ezels, maar ze zijn 't absoluut waard!

Op 17 mei 2014 deden het bonte hengstje Wiekse Dreamboy Djive (geboren 21 april 2013) en de grijze merrie Peertjes Petite Fleur (geboren 22 april 2011) hun intrede bij stal Tingoyesa. Fleur was gedekt door de mooie donkerrode hengst Peertjes Lucky Luke.  Djive is op 25 augustus 2014 geruind, omdat wij geen intacte hengst willen houden. Bovendien is hij Fleur's halfbroer.

  Fleur  


  Luke


  DjiveDe websites van de fokkers van deze ezeltjes zijn: www.peertjesminiezels.nl en www.wiekseminiezels.nl
Luke is inmiddels verhuisd van stal 't Peertje in Assendelft naar stal Anthonia's Hoeve in Zwartebroek: www.antoniasminiezels.nl.

Op 26 augustus 2014 arriveerde ons derde mini-ezeltje Gardner's Betty Boop. Zij is inmiddels drachtig van de rode hengst Ass-Pirin Acres Masseau. We hopen op een mooi veulen van Betty en Masseau ongeveer juni 2016. Zie Nieuws 2014/2015!


Betty Boop    


                                                                                                                    

Tingoyesa Floris

Fleur's eerste drachtigheid hield geen stand, waarna ze in augustus 2014 op "herkansing" mocht bij Luke. Op 7 augustus 2015 werd ons eerste Tingoyesaveulen geboren: Floris, de zoon van Fleur en Luke. Een heel klein bruin hengstje, 50 cm hoog en 10 kg zwaar bij zijn geboorte en een superlief, nieuwsgierig en sociaal mannetje. Zie Nieuws 2015.

Op 16 juni 2016 werd ons tweede veulen geboren, Tingoyesa Tommy Boy. Hij is de zoon van Gardner's Betty Boop en Asspirin Acres Masseau. Een prachtig roodharig mannetje met een superlief karakter! Zie Nieuws 2016.


Onze ezels hebben een stamboom van de VNE (www.ezelvereniging.nl) en van de The American Donkey and Mule Society, ADMS (www.lovelongears.com).