TINGOYESA

Mediterrane Mini-ezels, Kunekune varkens, Herdwick schapen en meer

TUINVOGELS

Onze Kunekune varkens

Al vanaf 1998 houden we voor ons plezier varkens. We begonnen met een zwart Vietnamees hangbuikzwijn genaamd Mitzi, dat voor de mobiele kinderboerderij waar ze "werkte" te groot en te knorrig was geworden.

     

Ze kreeg al snel gezelschap van het Göttinger geltje Lotje, en werd na haar dood opgevolgd door een bonte hangbuik-kruising met de naam Nellie. In 2008, toen ook deze twee dames overleden waren, hadden we ons inmiddels wat grondiger in de diverse varkensrassen verdiept en maakten we kennis met  de Kunekune. Dit tamelijk zeldzame varkensras uit Nieuw-Zeeland staat bekend om z'n prettige karakter.
Vanaf de eerste kennismaking was duidelijk, dat onze volgende varkentjes Kunekunes moesten zijn.
Kunekunes zijn niet alleen mooi om te zien, maar vooral ook buitengewoon vrijmoedig en vriendelijk in de omgang.
In 2009 konden we, na voor ons gevoel erg lang op de wachtlijst te hebben gestaan, eindelijk onze eerste 2 KK's uit het friese Nes ophalen:
het borgje  Dirk (De Willco State Te Whangi II) en het geltje  Daisy (De Willco State Awakino II).

     Daisy en Dirk nog in Nes...
   
... en in Nijverdal, zomer 2009

Ze zijn vreselijk leuk, vriendelijk, nieuwsgierig, slim en levendig, en totaal niet schuw of verlegen; echt een opvallend verschil met de meeste andere varkensrassen.

Beer = mannelijk varken
Borg = gecastreerde beer
Gelt = vrouwtjesvarken dat nog niet geworpen heeft
Zeug = vrouwtjesvarken dat geworpen heeft


Voor uitgebreide informatie over Kunekunes: bezoek de site
van de Kunekunevereniging:
  kunekuneverenigingnederland.nl, en de ook heel informatieve sites van onze collega Kunekune-liefhebbers en -fokkers waarvan je de adresgegevens en websites ook op de KKVN-site vindt.

 

In april 2011 kwam een volgende Kunekune, de donker gingerkleurige gelt bij ons komen wonen:
Dolores (De Willco State Sally II).


 
foto MB


Op 16 april 2011 werd ons eerste toom van 7 mooie levendige biggen geboren, van Daisy en de mooie beer Jasper, van stal Reestdal. 6 van deze biggen vonden hun weg naar goede nieuwe adressen; een borgje genaamd Dexter (Tingoyesa Tutaki I) bleef bij ons. Helaas is Daisy in 2011 overleden, waarna we nog 3 varkens hadden: de borgen Dirk en Dexter en de gelt Dolores.

  


In mei 2012 kregen we er, met veel dank aan de heren van Nes, een prachtige blonde (creme) gelt bij: Debbie.
Zie Oud Nieuws 2012.

  Begin 2013 hebben we Dolores en Debbie laten dekken door een prachtige stamboekbeer, waarna we voorjaar 2013 werden verblijd met twee mooie tomen biggen.  Ook in 2014 kregen we twee prachtige tomen biggen uit zorgvuldig gekozen combinaties. Zie de pagina's Oud Nieuws 2013 en Nieuws 2014.


 

Interesse in een big? (of liever twee, want varkens zijn gezelschapsdieren en kunnen niet alleen gehouden worden). Neem dan gerust contact op. Wij verschaffen graag informatie. De aanschaf van een paar varkens is een beslissing die je niet lichtzinnig moet nemen; er komt veel bij kijken! Laat je goed informeren. Natuurlijk zijn wij lid van de Kunekune Vereniging Nederland, en fokken wij volgens hun richtlijnen; onze biggen worden dan ook opgenomen in het officiele KKVN-stamboek.

Ook de biggen van 2014 zijn inmiddels allemaal verkocht/ gereserveerd. In het voorjaar van 2015 kregen we opnieuw Kunekune biggen.

Zie de Nieuws-pagina.


Dirk juni 2010


N.B. In 2016 zijn wij - in elk geval voorlopig - gestopt met het fokken van Kunekunes. Onze zeugen zijn verhuisd naar een andere fokker. We hebben nu alleen nog de twee oudere borgen Dirk en Dexter.