TINGOYESA

Mediterrane Mini-ezels, Kunekune varkens, Herdwick schapen en meer

TUINVOGELS

Nieuws 2014 en 2015

1-9-2015 We hebben het tapeje van Floris' oor afgehaald. Het oortje blijft  (vooralsnog) fier overeind staan!30-8-2015 Floris is een gezellig aanhankelijk veulen.

 


22-8-2015 De eerste kennismaking van het kleine mini-ezeltje met schapen en varkens.

  

                                               

        


       

21-8-2015 Voor de volgende periode van regenachtig weer hebben we maatregelen getroffen: Een nieuw regenjasje voor Floris.17-8-2015 De afgelopen dagen was het regenachtig en kon Floris maar af en toe naar buiten. Dat was wel jammer, want heel hard door de tuin rennen is zijn grootste hobby. Maar aandacht krijgen en knuffelen vindt hij ook heel fijn, en dat kan gelukkig als het regent ook binnen. Kraambezoek genoeg!


 

    

10-8-2015 Het omgeklapte oortje van Floris roept gemengde reacties op. Sommigen vinden het jammer, anderen vinden het luist leuk, grappig en bijzonder. Zelf vinden we het wel schattig, en in elk geval geen groot probleem, maar 2 rechte oortjes vinden we toch 't mooist. Daarom gaan we toch proberen of een paar weken tape het kromme oortje recht kan maken, zolang het ezeltje van die behandeling geen last heeft. Een enkel strookje tape vrij losjes om het oor blijkt al genoeg te zijn om het rechtop te zetten. Kiek'n wat 't wordt.

  

9-8-2015 De sloomheid is inmiddels gelukkig verdwenen. Floris krijgt steeds meer controle over zijn onhandige stelten, hij oefent dan ook flink!

  

  

De andere ezels mogen van mama Fleur nog niet in de buurt van de kleine komen. Des te bijzonderder is het, dat wij van Fleur wel met Floris mogen knuffelen en hem zelfs mogen optillen. De honden willen ook graag kennis maken. Dat is andere koek.. De rustige Gerrit, die Fleurtje goed kent, wordt in de buurt van het veulen getolereerd. Maar druktemakers Charlie en Tess moeten wegwezen!     

8-8-2015  Floris was de eerste anderhalve dag erg rustig. De dierenarts vond hem ook wel erg sloom, maar kon niets bijzonders vinden. 't Zal de warmte wel geweest zijn. Ook Fleurtje vond dat hij wat actiever moest worden en probeerde hem regelmatig op te porren. We zagen haar zelfs het veulentje aan zijn oren omhoog trekken om hem op z'n pootjes te zetten. We weten het niet zeker, maar denken dat het daardoor komt dat Floris'aanvankelijk rechte rechteroortje nu een achteroverhangend topje heeft.....

7-8-2015 Floris' eerste dag..

. 


7-8-2015 Om 06.30 uur is de zoon van Fleur en Luke geboren. Een mooi en lief bruin manneke. Hij weegt ruim 9 kg, is 50 cm hoog en gaat Tingoyesa Floris heten.

  


13-7-2015 Vandaag zijn de laatste biggen van Debbie naar hun prachtige nieuwe tehuizen vertrokken. Altijd erg leuk, zo'n stel biggen in het voorjaar, en vreemd rustig nu ze weg zijn....

  


In verband met de aanwezigheid van zijn 2 dochters hebben we, om inteelt te voorkomen, besloten een nieuwe plek voor onze Herdwick ram Boris te zoeken. Dat is goed gelukt, op 29 juni is hij verhuisd. Hij is nu de trotse leider van een fraai harem van 13 ooien (vooral stamboek Herdwicks, en enkele kruisingen) in een natuurgebied in Eibergen! Voorlopig stoppen we even met de schapenfokkerij. Kort na Boris'vertrek troffen we helaas, geheel onverwacht, onze favoriete Schwarznase Roderick dood in de wei aan. We hebben nu dus nog 3 hamels: Alexander, Wimpy en Oscar, en 3 ooien: Nienke, Noortje en Olivia.


Misschien bedenken we ons nog, maar waarschijnlijk slaan we volgend voorjaar ook over wat de Kunekune fokkerij betreft. We gaan ons eerst maar eens richten op de komst van twee mini-ezelveulens. Fleurtjes buik groeit veelbelovend. We hopen dat alles goed blijft gaan en dat we binnen enkele weken het veulen van Peertjes Petite Fleur en Peertjes Lucky Luke mogen verwelkomen! 

 

4-7-2015  Niet alleen onze hanen hebben lastige hobbies, dat geldt eigenlijk voor onze hele veestapel. De varkens bij voorbeeld mogen graag kleding bestempelen met modderige snuitafdrukken, met een voorkeur natuurlijk voor lichtgekleurde, nette kledingstukken. In de weg liggen, staan of zitten is ook favoriet, en zo dom mogelijk kijken wanneer bezoek vraagt of varkens nou echt zo intelligent zijn als men zegt. Ons ezelruintje Djive heeft het omver duwen van de dagelijkse volle kruiwagen mest als nieuwe hobby ontdekt...


Onze jongste bracco Charlie, die zoals de trouwe lezer weet helaas over een overmatige jachtpassie beschikt, vond het altijd erg leuk om bij bijna elke boswandeling op een gegeven moment (zo tegen het eind van de wandeling natuurlijk) plotseling te verdwijnen en zijn baasjes vervolgens 20, 30 minuten te laten wachten (met slecht weer 45 minuten) alvorens weer op te duiken. Men zei dat zo'n extreme jachtdrift minder zou worden als de hond een jaar of 5 is. Nu de vijfde verjaardag van Charlie nadert, zijn we dus hoopvol gestemd. En inderdaad, de laatste paar maanden heeft hij de verdwijn-truc niet meer vertoond! Nu maar hopen dat hij ook nog een keer zijn kippenmoordneigingen kwijt raakt!


 

14-6-2015 We hebben Betty Boop weer opgehaald uit Midwoud. Het lijkt erop dat het bezoek succesvol is geweest. We hopen op een mooi veulen van Betty en dit prachthengstje Ass-Pirin Acres Masseau in mei of juni 2016!


De grote bonte spechten zijn uitgevlogen en zorgen voor kleur op onze voerplaats.


24-5-2015 Onze 6 hanen hebben veel hobbies waar we niet zo blij mee zijn. Hun idee van tuinieren is bij voorbeeld heel anders dan het onze, nieuw straatwerk wordt of ondergeschoffeld of ondergraven, poepen doen ze bij voorkeur op pas geveegde oppervlakken, en ze zien geen enkel probleem in het uitvoeren van groepsverkrachtingen voor de ogen van verbijsterde kleuterklassen die met hun juf naar de lieve diertjes kwamen kijken. Onze twee Australorp hanen hebben daar nu het voeren van hanengevechten aan toegevoegd. We hopen dat ze er geen gewoonte van gaan maken, ze worden er niet mooier op. Op advies van een kippenkenner hebben we ze nu de soeppan laten zien; dat brengt hen misschien op andere gedachten.

  

11-5-2015 Een mooie lentedag.

5-5-2015  Ons ezeltje Betty Boop bleek dit voorjaar niet meer drachtig te zijn. Vandaag hebben we haar naar Midwoud gebracht voor een "herkansing" bij hengst Masseau. Masseau was meteen zeer geïnteresseerd, maar Betty speelt nog even "hard to get".. terwijl 't toch zo'n knap klein kereltje is.30-4-2015  Helaas hebben 2 biggetjes het eerste etmaal niet overleefd. De overige 6, 2 geltjes en 4 beertjes, maken het uitstekend en groeien als kool. Ze zijn inmiddels al voor het eerst met hun moeder naar buiten geweest.
Ondertussen probeert Marijke Oscar te leren brokjes te eten. Maar dat vindt hij helemaal niks, hij wil de fles!26-4-2015  Debbie's biggen, 8 stuks, zijn vanochtend vroeg gearriveerd.

  25-4-2015  Debbie's uitgerekende datum is geruisloos voorbijgegaan, en we hebben derhalve moeten concluderen dat ze kennelijk een berigheidscyclus (dus 3 weken) later drachtig is geraakt. Dat betekent dat het morgen of overmorgen zou kunnen gebeuren!12-4-2015   Een prachtige zonnige lentedag. De amandelbloesem bloeit en de moestuin komt tot leven.Oscar blijft erg op mensen gericht, maar gaat gelukkig ook wat met zijn zusje Olivia spelen. Papa Boris is zoals altijd lief en tolerant voor de dartelende kleintjes. Onze zwangere Debbie houdt 't spannend: nog steeds geen enkel teken dat de bevalling nabij is...8-4-2015  Een sperwer-aanval voor ons keukenraam.
7-4-2015  Oscar mag af en toe even meewandelen door de tuin. Hij is nergens bang voor en heeft voor de zekerheid even geprobeerd of Gerrit ook melk gaf. Dat bleek niet het geval.

                                                         Deze drie lieve labradoodles, te gast in Marijke's B&B, vonden Oscar ook erg interessant.


6-4-2015  Leblam Oscar doet het prima. Moeder Nienke moet nog steeds niets van hem weten, maar hij krijgt volop aandacht van ons en van de mensen die op kraambezoek komen. Hij is dan ook erg op mensen gesteld en vindt 't fijn om opgetild en geknuffeld te worden. Zusje Olivia geeft de voorkeur aan aandacht van haar echte moeder.

 


Er zijn heel wat vrijwilligers om kleine Oscar de fles te geven. Alleen voor de nachtvoeding om 03.00 uur loopt 't niet echt storm... gelukkig is die inmiddels niet meer nodig.

 30-3-2015 Eindelijk lente bij Tingoyesa: Herdwick schaap Nienke is vanochtend bevallen van een mooie tweeling. Een ramlammetje, dat we Oscar noemen en een ooitje dat Olivia gaat heten.

    

In eerste instantie leek alles prima in orde, maar in de loop van de dag bleek Nienke haar zoontje niet te erkennen. Terwijl Olivia liefdevol werd bemoederd en gezoogd, werd Oscar weggejaagd...

... en toen hadden we dus een leblam (flessenlam)..


15-2-2015   De website migratie is min of meer gelukt. Hier en daar is de lay-out wat minder mooi geworden, en er zijn helaas een aantal foto's verdwenen in cyber space... Al met al valt het mee.


13-2-2015  Tweede poging om deze website van Sitebuilder te migreren naar MijnWebsite, noodzakelijk omdat Sitebuilder binnenkort niet langer ondersteund wordt. De eerste poging liep op een chaos uit. Om te bewijzen dat ik niet bijgelovig ben probeer ik het opnieuw op vrijdag de 13e..

16-1-2015   Gerrit heeft ook een mening....


13-1-2015   Na zo'n Bonaire-vakantie valt het niet mee om weer te wennen aan het Nederlandse klimaat. Regen, regen, regen. Het weiland is veranderd in een modderpoel; voor mensen enkelhoge modder, voor varkens okselhoog, en al denken veel mensen dat varkens dat leuk vinden, dat is dus niet zo. Ezels, schapen en varkens, iedereen blijft het liefst binnen in het warme stro. Ook wij brengen, door de weersomstandigheden gedwongen, minder tijd met onze dieren door dan we eigenlijk zouden willen. In het Noord-Hollandse Hem, waar onze blondine Debbie de afgelopen maand logeerde, was het al niets beter. Desondanks heeft zij -naar wij hebben vernomen- een heel gezellige tijd gehad met beer Bas. We hebben dan ook goede hoop dat ze drachtig is! Afgelopen zondag hebben we haar opgehaald. Hieronder wat foto's van haar minnaar, de knappe Bas (De Weidonk Andrew I). Een prachtige beer met een heel vriendelijk karakter, enorme oren en mooie ginger-zwarte krullen. En natuurlijk heeft deze combinatie een zeer laag inteeltpercentage; we rijden niet voor niets twee keer op en neer naar de andere kant van het land. Hopelijk biggen op of rond 8 april aanstaande!


     


10-1-2015   Van 22-12-2014 t/m 2-1-2015 waren we op vakantie in het zonnige Bonaire. Heerlijk! Net als vorig jaar (na onze vakantie in Sri Lanka) willen we ook dit jaar de dierenliefhebbers die deze website regelmatig bezoeken een paar foto's van de dieren die we in den vreemde hebben ontmoet niet onthouden. Zo bezochten we de Donkey Sanctuary op Bonaire. Deze instelling zet zich al jaren in voor het opvangen van gewonde, zieke of anderszins hulpbehoevende ezels. Jaren geleden zwierven er nog honderden verwilderde ezels op het eiland rond, afstammelingen van de ezels die in vroeger tijden als transportmiddel werden geimporteerd en met de komst van auto's en brommers overbodig waren geworden. Ze waren vaak ernstig ondervoed en veroorzaakten nogal eens verkeersongevallen. Inmiddels leven de meeste ezels op Bonaire in deze Donkey Sanctuary, en zijn er nog maar enkele tientallen "wilde" ezels op het eiland waardoor het aantal problemen enorm is afgenomen. In de Sanctuary leven nu bijna 600 ezels op een mooi 6 hectare groot terrein. De opvang draait grotendeels op vrijwilligers (waaronder veel stagiaires uit Nederland) en bedruipt zichzelf met hulp van sponsors en donateurs. Als je over het terrein rijdt en even stopt, drommen de ezels om je auto heen voor een aai of een stukje wortel. Best een indrukwekkende ervaring, en we zagen dan ook dat de meeste bezoekers een beetje angstig in hun auto bleven zitten en hooguit een worteltje door een kier van het autoraam naar buiten schoven. Erg jammer, want als je even uitstapt ervaar je hoe vriendelijk en zachtaardig deze dieren zijn. Een stuk groter dan de ezeltjes die wij gewend zijn, maar even lief!

 

   

In een aparte afdeling verblijven de ezels die extra zorg nodig hebben, waaronder de (moeders met) veulens. En net zoals bij de Mediterrane Mini's zijn ook hier de veulens extra aanhankelijk en superschattig.

 

Als amateur-vogelaars hebben we natuurlijk ook veel vogels geprobeerd te fotograferen. De bekendste vogel van Bonaire, en haast niet te missen, is natuurlijk de Amerikaanse Flamingo.De kleurenpracht van de vogels op Bonaire is geweldig. Hieronder de Oranje Troepiaal, de Gele Troepiaal en de kleine Gele Zanger (Yellow Warbler).

   

Ook de geluiden zijn heel bijzonder. 's Nachts hoor je regelmatig de roep van de Naaktoogduif, een heel exotisch geluid, dat ik niet zal proberen te omschrijven; het lijkt in elk geval in de verste verte niet op de beschrijving ervan in onze vogelgids. Bij het ochtendgloren begint de Caribische Spotlijster te zingen, een mooi merelachtig lied, af en toe onderbroken door het minder zoetgevooisde geschreeuw van de Maisparkiet.

   

Aan zee kun je genieten van de prachtige duikvluchten van de Bruine Pelikaan, en zie je veel steenlopers, die in het Engels een veel gezelliger naam hebben dan in het Nederlands: Ruddy Turnstone. Ruddy is hier dan ook inderdaad een heel gezellig vogeltje, helemaal niet schuw; in de strandbars op Bonaire eet hij knus en vertrouwelijk een patatje met je mee.

   

Nog gezelliger, en daarom onze absolute favoriet onder de vogels op Bonaire, is het Suikerdiefje (Banana Quit). Deze prachtige hondsbrutale vogeltjes zijn dol op alles wat zoet is en schromen dan ook niet om onuitgenodigd uit je glas te drinken en je koekje onder je neus weg te pikken.

     

In de bars en strandrestaurants van Bonaire nippen ze ook graag uit de flessen likeur; je loopt daardoor wel de kans dat je 's avonds in het donker door een troep dronken Suikerdiefjes in elkaar wordt geslagen. Naast ijsblokjes in je wijn, zonnebrand en zand in je slippers een van de grootste risico's op dit levensgevaarlijke eiland.
We hebben nog veel meer bijzondere vogels gezien, maar ik moet me helaas beperken, 't kost allemaal geld. Wie erg geinteresseerd is in de Kuifcaracara, de Geoorde Treurduif of de Amerikaanse Blauwe Reiger (net zo min blauw als de onze maar wel heel anders), die komt maar eens ons album bekijken. Voor de reptielenliefhebbers hieronder nog wat plaatjes van hagedissen en leguanen. 

       

En tenslotte, niet te vergeten, de fantastische onderwaterwereld van het koraalrif rond Bonaire en Klein Bonaire. Snorkelen hier is een betoverende, onvergetelijke ervaring. We hebben Sergeant-majoors en Snappers, Barracuda's, Tarpons, Papagaai-, Trompet-, Dokters- en Koffervissen, Roggen en Zeeschildpadden gezien, maar helaas is mijn kennis van deze fauna nog beperkter dan die van de wereld boven water, dus wat wat is, dat moet je zelf maar even googelen.

             21-12-2014 

 

Even een korte update, voordat we op vakantie gaan naar de zon, en huis en levende have toevertrouwen aan onze lieve "oppassers". Debbie is op 6 december naar Hem gebracht voor een date met Bas (De Weidonk Andrew 1, zie ook het Nieuws van januari 2013). Januari 2015 halen we haar weer op en dan maar duimen voor een mooi toom biggen in maart/april!. Mini-ezel Fleur heeft ons afgelopen week laten schrikken: ze at plots niet meer, en dat is bij een ezel te beschouwen als een spoedgeval. We hebben direct de dierenarts laten komen, een hele aardige en vaardige paardendierenarts van de Dierenkliniek Hellendoorn, die een koliek vaststelde. De rectale echo liet duidelijk de verstopping in de darm zien, maar gelukkig ook een mooi levend veulen!. Ondanks het vervelende onderzoek en behandeling (ze kreeg paraffine in haar maag toegediend door een dikke sonde via haar neus, en een injectie met pijnstillers) kwam ze daarna meteen weer knuffelen; het is ongelooflijk hoe aanhankelijk en vergevingsgezind die ezeltjes zijn! Gelukkig is Fleurtje snel opgeknapt en inmiddels weer helemaal de oude.


 
Debbie                                                                                                    


21-9-2014 Vorige week kwam dierenfotografe Annette Hagemeijer (http://annettesanimals.nl) bij ons fotograferen. Tess was ook weer van de partij, evenals Masai, de boerboelpup van onze nicht Jenneke en haar vriend Erwin. Hieronder enkele van de mooie foto's die Annette maakte.


 
     

 
 
   


31-8-2014 Baas-en-hondzwemmen in zwembad het Ravijn. Aan Gerrit en Charlie is dat niet besteed, die houden meer van zonne- en pootje-baden. Maar Anouks cockertje Tess is een echte onverschrokken waterrat!


   


28-8-2014 Geschoren herdwickjes.27-8-2014 Nog maar net gearriveerd, werd Betty Boop gisteravond al onderworpen aan een inspectie door ezelbekapper Jorick ten Brinke (www.dierendiensten.nl). Er hoefde gelukkig weinig aan haar hoefjes te gebeuren. Ze blijkt een heel welopgevoed ezeltje te zijn, dat op verzoek keurig haar voetjes optilt. Daar zou Djive nog een voorbeeld aan kunnen nemen; die stelde zich nogal aan. Maar goed, hij had ook net de traumatische ervaring van zijn castratie achter de rug, dus het zij hem vergeven. Fleurtje deed 't ook keurig. Ook de schapen werden door Jorick bekapt, en voor de tweede keer dit jaar geschoren. De gasten van Marijke's Bed & Breakfast De Groenling (www.degroenling.com) keken belangstellend toe.


         


26-8-2014 Vanmiddag kwam Rene Vlaar onze nieuwe aanwinst brengen: Gardner's Betty Boop, 7 jaar geleden geboren in Missouri, USA, en via Engeland en West-Friesland nu dus uiteindelijk bij ons beland. Ze is 81 cm hoog, rossig grijs (volgens haar stamboom Gray-Dun) en een buitengewoon lief, welgemanierd en vriendelijk ezeltje. We zijn dolblij met haar!

   
   


Betty Boop is eind juni gedekt door het mooie, vriendelijke, kleine (77 cm) rode hengstje Ass-Pirin Acres Masseau (ook afkomstig uit de USA). Omdat Betty Boop ook veel rood in haar stamboom heeft (haar vader is bij voorbeeld MGF Redman) hopen we een beetje op een mooi roodharig veulen in de zomer van 2015. Maar een grijs, bruin of zwart veulentje zal ook met open armen worden ontvangen hoor!

  Masseau


Wie wil komen kijken, nu of volgend jaarals er hopelijk 1 of 2 veulentjes zijn, is natuurlijk van harte welkom. Een woord van waarschuwing is hier echter wel op zijn plaats. Mini-ezels zien er o zo onschuldig uit, maar vergis je niet! Het is levensgevaarlijk spul. We hebben de afgelopen tijd heel wat arme zielen ontmoet die ook ooit dachten "och, een of twee ezeltjes, dat kan best, dat zal zo'n vaart niet lopen..." en die nu volledig verslaafd al hun vrije tijd besteden aan het opruimen van de mest van hun hopeloos uit de hand gelopen kudde. Mini-ezels zijn minstens even verslavend als, bij voorbeeld, crack of heroine. Bij ons is het gelukkig net goed gegaan; wij hebben sinds mei nog maar drie ezeltjes aangeschaft, dus minder dan een per maand.Wie ons een beetje kent, snapt wel hoe het zit: Marijke wilde natuurlijk alle ezeltjes die we zagen meteen kopen en mee naar huis nemen, en het is slechts aan mijn enorme vermogen tot zelfbeheersing te danken dat het bij een enkel ezeltje is gebleven.

 

 25-8-2014  De afgelopen weken hebben we enkele prachtige mini-ezelstallen bezocht, om ons te orienteren inzake de aanschaf van een derde ezeltje. Mocht Fleur niet drachtig zijn, dan zal ze in het voorjaar opnieuw een poosje naar de hengst gaan. Het zou erg fijn zijn wanneer Djive dan niet opnieuw alleen achter zou blijven (goeie smoes om nog een ezel te kopen he?). We zijn overal geweldig gastvrij ontvangen!
Zo bezochten we "Willpower" in het Brabantse Schijf, van Willemien van Oers. Zij heeft de grootste en misschien wel de mooiste, (ik wil niemand voor het hoofd stoten) in elk geval een van de mooiste mini-ezelkuddes in Nederland. Als je overweegt mini-ezels aan te schaffen en je je daaromtrent wilt orienteren is dit een absolute aanrader om te bezoeken! Haar website is www.willpower.com.

  

Behalve de "gewone" mini-ezels heeft Willpower ook micro-mini's: ezeltjes met een schofthoogte onder de 76 cm.

   


Het micro-hengstje op de derde foto, N&D's Lonestar Rowdy, is slechts 27,5 inch hoog (70 cm). Geen veulen maar een volwassen hengst! Wij vinden de micro-kudde van Willpower heel bijzonder, maar zelf geven we toch de voorkeur aan de gewone mini's; smaken verschillen nu eenmaal.

Hierna bezochten we Fiero's Farm van Bianca en Marcel Pees in Meppel. www.fierosfarm.nl. Ook hier prachtige mini-ezeltjes, met als absolute ster het veulentje Elynn. Sorry voor iedereen die weg is van zijn of haar baby, puppie of kitten, maar er bestaat echt NIETS dat zo schattig is als een mini-ezelveulentje! Elynn geniet van alle aandacht en draait als een kat om je benen, bedelend om aaitjes en knuffels. Helaas was Elynn niet te koop...

   


   

Bij Rene Vlaar in Midwoud (gem. Medemblik) vonden we uiteindelijk ons derde mini-ezeltje. Helaas heb ik hier driftig staan fotograferen zonder geheugenkaart in mijn camera. Geen foto's nog dus, maar die volgen heel binnenkort! Verder nieuws: vandaag is Djive geruind. Niet leuk voor hem, maar noodzakelijk. Hij heeft gelukkig de ingreep prima doorstaan.


14-8-2014 Fleur neemt afscheid van Luke en de andere ezeltjes, en van Antine van Anthonia's Hoeve.

 

Mini-ezelstal Anthonia's Hoeve heeft nog geen eigen website; daarom hier een berichtje namens hen: de prachtige en buitengewoon vriendelijke rode hengst Luke staat bij hen ter dekking, en er is daar momenteel een heel lief, vriendelijk, erg klein 1 jaar oud hengstje te koop: James Bont van Anthonia's Hoeve. Voor informatie kun je contact opnemen met Antine van de Beek: aavandebeek@hotmail.nl, tel. 06-27428016.

   14-8-2014  FLEURTJE OP HERHALING.....
Op een regenachtige avond heb ik Fleur vorige week naar Anthonia's Hoeve in Zwartebroek gebracht, waar mini-ezelhengst Luke inmiddels woont. We hopen dat ze opnieuw drachtig wordt van Luke, zodat we volgende zomer toch nog een ezelveulen mogen krijgen..  De eerste kennismaking in Zwartebroek was met de ezeltjes Daisy en de jonge James Bont, met wie ze het al snel goed kon vinden. Ook hond Lasro vond ze best aardig; gelukkig zijn mini-ezeltjes meestal vriendelijk en sociaal in de omgang met andere dieren. Op 9 augustus kregen we bericht van Gert en Antine uit Zwartebroek, dat ook de hernieuwde kennismaking met Luke en zijn weidegenootje Christy goed verliep, en dat Fleur inmiddels door Luke is gedekt. Duimen maar!

 
 

EEN EZELTJE MET LIEFDESVERDRIET LIJDT NIET IN STILTE.....

Djive vindt het ondertussen maar niets dat hij zijn maatje Fleur een weekje moet missen. Een ezel zonder soortgenoot voelt zich eenzaam, en schapen of varkens kunnen dat echt niet goedmaken. Hoewel we hem extra veel aandacht geven (hij mag ook af en toe los in de tuinwanneer wij daar zijn) laat hij duidelijk weten dat hij zijn vriendinnetje mist, door haar regelmatig te roepen... Onze buren, die tot afgelopen week nog weinig van onze ezels hadden gehoord, wanen zich nu af en toe in Jurassic Park. Mini-ezels mogen klein zijn, hun stemvolume is dat niet.... Gelukkig kunnen we Fleur vanmiddag weer ophalen en dan zal het hopelijk weer rustig worden. In elk geval is duidelijk: een ezel alleen is geen goed idee!

 

ESDOORNS WORDEN BRANDHOUT....
Het afgelopen jaar is onder paarden- en ezelliefhebbers nogal wat onrust ontstaan over de dodelijke ziekte Atypische Myopathie, waaraan paarden en ezels binnen enkele dagen kunnen overlijden. Zie www.paardenarts.nl/kennisbank/atypische-myopathie/ . De ziekte wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een schimmel die in bladeren en vruchten van esdoorns voorkomt, en komt de laatste tijd steeds meer voor. Navraag bij onze dierenarts leerde ons dat er in zijn praktijk het afgelopen jaar 10 paarden ziek zijn geworden, waarvan 9 overleden. Hij raadde ons sterk aan de 6 esdoorns die rond ons weiland stonden te verwijderen. Zo gezegd zo gedaan, en dus wordt een flink deel van mijn zomervakantie besteed aan het verwerken van deze bomen tot brandhout..

 


2-8-2014  Op het weiland staat niet veel gras meer.........

... dus als ze op deze mooie zomerdag in de grasrijke boomgaard mogen, vinden de ezeltjes dat heerlijk!

   

 

Voor de varkens is de boomgaard in augustus een paradijs vol afgevallen pruimen, peren en appels.

  
  

  

De schapen genieten van het lange gras en een pittig hapje Oost-Indische kers tussendoor, en een appeltje versmaden ze ook niet - maar dat plukken ze liever zelf.

 22-7-2014  Zomerwarmte. De varkens brengen veel tijd in hun modderpoelen door. Nu de kuikens groot worden is de kippenschaar wel indrukwekkend geworden. Als je rond voedertijd door het weiland loopt word je soms achtervolgd door tientallen kippen; dat roept wel eens associaties op met Hitchcock's The Birds...

    

De ezeltjes zijn niet zo gemakkelijk te fotograferen, want de schatten staan voortdurend met hun neus tegen je camera... Helaas zal ons verwachte ezelveulentje nog wat langer op zich laten wachten. Fleur werd de afgelopen dagen plots onmiskenbaar hengstig. Een beetje tegen beter weten in hebben we haar toch nog maar laten scannen door de veearts, maar die kon alleen ons vermoeden bevestigen: niet meer drachtig....Hopelijk kan ze binnenkort nogmaals gedekt worden zodat we toch nog in 2015 een veulen kunnen verwelkomen...

   


20-7-2014  Inmiddels zijn alle biggen weer naar hun nieuwe tehuizen vertrokken. Een einde aan een heel leuke maar ook heel drukke en vermoeiende tijd. Het is altijd erg mooi als er biggen zijn, spannend, gezellig, maar soms ook zwaar. Deze keer hadden we wel wat medische problemen: een big met een longontsteking, die meerdere antibioticakuren en veel extra zorg nodig had, en een binnenbeertje waarvan een van de balletjes middels een kijkoperatie moest worden opgespoord en verwijderd. We hadden ook veel te stellen met deze twee tomen tegelijk. De veel sterkere biggen uit het oudste toom dronken bij beide zeugen en verdrongen de kleinere biggen uit het jongere toom. De tomen moesten dus zoveel mogelijk apart gehouden worden, wat niet meeviel omdat ook nog eens borgen, lammeren, ezeltjes en kuikens voor elkaar en voor de sjacherijnige zeugen beschermd moesten worden. Een hele klus, niet voor herhaling vatbaar. Voor ons was dit dus in elk geval de laatste keer dat we twee tomen tegelijkertijd plannen!


 Heerlijk dat alle 10 biggen weer fantastische plekken hebben gevonden bij enthousiaste lieve dierenliefhebbers. Voorlopig is er weer rust voor onze vier volwassen Kunekunes, weer gezellig samen in hok en wei. Tot volgend voorjaar......

Charlie, onze licht autistische bracco, heeft maar 1 grote, onbedwingbare passie: jagen. Dat hebben helaas meerdere kippen, merels en mussen aan den lijve ondervonden. Andere hobbies zoals honden die kunnen hebben zijn hem vreemd. Eten doet hij net voldoende om in leven te blijven, maar hij blijft broodmager. En andere honden interesseren hem weinig; in het beste geval negeert hij ze, vaak vindt hij ze zelfs eng.
Ook van Anouk's cockertje Tess moest hij aanvankelijk weinig hebben. Haren overeind, terugdeinzen, grauwen. Maar tot ieders verbazing is hij uiteindelijk toch erg op haar gesteld geraakt en nu zijn ze onvermoeibare speelkameraadjes:

   
     

En dan nog een paar plaatjes van een van de meest (door ons, niet door Charlie) gewaardeerde gasten van onze voederplaats:

 


27-5-2014 Een wandelingetje met een gevarieerd gezelschap...

   


26-5-2014 De ezeltjes zijn dol op aandacht en vinden het heerlijk om af en toe een ommetje te maken.

 

Ook de biggen vinden aandacht trouwens heerlijk. Ze zijn dol op banaantjes, maar ook voor alleen een aaitje komen ze luid knorrend aanrennen.


         


18-5-2014  Wat een geweldige aanwinst, deze ezeltjes. Zo lief, knuffelig en aanhankelijk! Ze reageren heel ontspannen op de schapen, varkens, biggen en kippen, en genieten duidelijk van alle belangstelling. Ook als er opeens een enthousiaste peuter om hun nek hangt of een nieuwsgierige hond komt snuffelen blijven ze vriendelijk. Fleur is geschoren om haar van haar wintervacht te ontdoen; Djive heeft zijn winterhaar nog en moet dus regelmatig geborsteld worden. Maar als we alleen Djive borstelen, dan pikt Fleur dat natuurlijk niet. Ze dringt zich er meteen tussen en eist de aandacht op. Echt een vrouwtje... De ezeltjes, schapen en biggen zorgen samen (in combinatie met het zonnige weer) voor een paradijselijk schouwspel in ons weiland. Er is dan ook veel belangstelling van voorbijgangers. Niet alleen wandelaars en fietsers, maar ook automobilisten gaan soms vol in de remmen. Dat leverde vandaag al bijna de eerste kettingbotsing uit de geschiedenis van de Schaapskooiweg op!

       

   

17-5-2014  En daar zijn ze dan eindelijk, onze mediterrane mini-ezels! Eerst arriveerde Djive met Sylvia en Erik van Stal De Wieke uit Hollandscheveld, en enige tijd later (na een lange reis met veel files en zelfs een controle door de VWA) mochten we ook Fleur welkom heten, met haar fokster Bianca van Stal 't Peertje uit Assendelft. De ezeltjes, die elkaar nog niet kenden, konden meteen uitstekend met elkaar overweg en wijken sedertdien niet meer van elkaars zijde.

     


16-5-2014  Schaapscheerder Jorick heeft onze schapen weer geschoren en bekapt. Zwaar werk, vooral de herdwick-ram en de Schwarznase-hamels: veel kilo's en weinig medewerking...

   


13-5-2014  Na dagenlang regen eindelijk weer een zonnige dag. Daar genoten de biggetjes van! Alle biggen zijn overigens inmiddels gereserveerd, maar ze gaan pas in de tweede helft van juni weg. Dus nog volop tijd om ervan te genieten..

   
 

De biggen zwerven het hele erf over en gaan onder meer regelmatig buurten bij de schapen.


Links: om Marijke's handeltje in vrije-uitloop-eieren wat uit te breiden hebben we er nog flink wat kippen bijgekocht, onder meer 14 van deze mooie koperzwarte marans, die prachtige donkerbruine eieren leggen. Rechterfoto: Noortje en Norman groeien als kool!

 
 


11-5-2014  Enkele bijzondere gasten van de afgelopen week:

 


3-5-2014  Een drukke dag vandaag. Naast het "gewone kraambezoek" (gek he, we hebben opeens heel veel "spontane" visite de laatste tijd), kwamen ook 3 biggenkopers met hun familieleden hun toekomstige kunekune-vriendjes bij ons uitzoeken. Het is nog een heel gepuzzel om aan ieders wensen te voldoen. Geltjes, borgjes, bont, rood of creme, wel of geen piri's...  Het is uiteindelijk gelukt, en we zijn enorm tevreden over de leuke nieuwe adressen voor onze biggen! Er zijn nu nog enkele biggen beschikbaar, dus binnenkort maar even een melding op de KKVN website zetten..  Debbie en Dolores lopen sinds vandaag gelukkig weer vreedzaam samen in het weiland. De biggen genieten zichtbaar van het buitenleven en beginnen ook wat brokjes te eten.

     
 
 De kuikens groeien ondertussen ook als kool: 30-4-2014  Onze steenuilenkast is geinspecteerd door de plaatselijke steenuilenwerkgroep. Geen uilen, maar dat wisten we al, we horen of zien ze niet meer de laatste tijd. Wat de reden is dat de uiltjes verdwenen zijn is niet zeker. Er zijn genoeg muizen, en dankzij onze varkens en schapen ook mestkevers zat, genoeg te eten dus. En een pracht van een kast, al zeggen we het zelf! Wij verdenken de steenmarter, die ook onze kippenpopulatie heeft gedecimeerd (en die van al onze buren), ervan dat hij ook de steenuiltjes heeft opgegeten. Onlangs is de kast door het plaatsen van een extra tussenschot steenmarter-proof gemaakt, maar toe was het al te laat voor ons paartje...  In onze kast troffen de uilenmannen een spreeuwennest aan. Minder leuk dan een nest uilen, maar beter dan niets. 2014 is toevallig wel het jaar van de spreeuw!

     

 


29-4-2014 Dolores heeft een flink deel van de dag met haar biggen in het weiland doorgebracht en trok daar veel belangstelling. Debbies biggen wagen zich ook steeds verder uit de stal, maar nog niet zo ver en niet zo lang.


  
  
 


28-4-2014  Nog wat plaatjes van de biggen... Boven drie foto's van Debbie's kleintjes, daaronder een foto van twee telgen van Dolores.

   
 


Debbie met haar blonde zoontje voor het eerst in het weiland. Dapper ventje! Dolores' biggen oefenen het wroeten, en worden daar heel moe van...

    
 

 

De biggen kunnen soms flink knokken. Dat is vooral in de eerste paar weken zo, daarna is kennelijk de rangorde bepaald.

  
 


De kleintjes van Dolores drinken als ze de kans krijgen ook bij Debbie, en omgekeerd.


 


27-4-2014  Veel kraambezoek dit weekend... Neef Warner maakte deze bijzonder charmante foto van onze Dolores:

 25-4-2014  Middag/avond...  Na enkele uren weeen werd er een heel klein dood biggetje geboren. Een zwartwit beertje. Geen bemoedigend begin, maar gelukkig volgden er al snel 5 mooie levende en levendige biggen. 2 creme beertjes met piri's,  1 zwartwit beertje zonder en 2 zwartwitte zeugjes met.


De geboorte van nummer 5; Marlou helpt haar even uit het vlies

 
Bovenaanzicht van de stal, links Debbie, rechts Dolores


 

Helaas eindigde de dag een beetje in mineur. 's Avonds, kort nadat we de kraamkamer nog hadden gecontroleerd en alles in orde bevonden, troffen we een van de cremekleurige biggen dood aan. Het arme beestje zag er gaaf en onbeschadigd uit. Een half uur tevoren was hij nog levendig en actief. Hij is dus zeer waarschijnlijk geplet ("doodgelegen")door Debbie.  Doodliggen is een heel vervelend probleem dat bij varkens veel voorkomt, met name in de eerste dagen na de geboorte. Wij hadden het tot nu toe nooit meegemaakt, maar maakten er ons altijd wel zorgen om, vooral bij Debbie. Haar biggen zijn net als vorig jaar wat kleiner en kwetsbaarder dan die van Dolores, en Debbie is wat lomper in de omgang met haar biggen, minder voorzichtig dan Dolores.  Zoals een van onze facebook-volgers suggereerde zou het de eerste week nuttig zijn dag en nacht erbij te blijven, maar helaas is dat - in elk geval voor ons - niet haalbaar, we moeten ook af en toe slapen en werken om onze veestapel te onderhouden...

Om dit bericht toch positief te eindigen hieronder twee foto's van ons eerste "kleinkind"Tess, de nieuwe pup van Anouk en Stephan. Lief he!


 


25-4-2014   Ochtend...  Dolores bezocht met haar biggen de modderpoel. De kleintjes bleven nog maar even op het droge terwijl moeders een bad nam, werden ondertussen geaaid door Anouk en maakten ook nog kennis met buurvrouw kip. Debbie nam ook nog een modderbad en een lichte lunch, en toen werd al wel duidelijk dat haar bevalling aanstaande was: ze begon met bekken vol stro te sjouwen (nesteldrang) en uit haar tepels kwamen druppeltjes melk. Een paar uur later begonnen de weeen.

   


24-4-2014  1 dag oud en al op stap - 's middags besloten de biggen hun moeder maar eens te volgen naar buiten...  het is een pittig stel! Dat leverde natuurlijk meteen kraamvisite van buurkinderen op.


 

 


24-4-2014  Vanmorgen lagen de biggen netjes op een rijtje lekker onder de warmtelamp, terwijl mama Dolores uitgebreid de tijd nam voor een heerlijke buitenwandeling en een duik in de modderpoel. Debbie blijft in het andere weiland (want de dames, eergisteren nog zij aan zij in het stro, vliegen elkaar nu weer in de haren wanneer ze de kans krijgen). Nog geen teken van een naderende bevalling bij Debbie. Ze is vandaag uitgerekend, dus we blijven alert. Ze is lang niet zo dik als Dolores, dus het zal waarschijnlijk wel een kleiner toom worden (?).


 


23-4-2014  Daar zijn ze dan! De biggen van Dolores werden in de vroege ochtend van 23 april geboren. Een cremekleurig geltje was helaas dood, maar haar 4 zusjes en 2 broertjes zijn gelukkig springlevend, pittig en levendig. Ze vechten al flink om de beste tepels en laten van zich horen als hen iets niet zint. Dat ziet er dus goed uit, maar het blijft altijd spannend, die eerste dagen. Je blijft controleren en tellen...
De piri's zijn dit jaar niet zo dik gezaaid als vorig jaar, toen al onze 10 biggen piri's hadden. Dit keer maar 2 van de 6. We hebben 2 ginger geltjes en 1 ginger beertje met wat kleine zwarte vlekjes, alle 3 zonder zonder piri's, een licht ginger of creme geltje met zwarte vlekken en 2 piri's, en 2 creme-zwarte beertjes waarvan 1 met en 1 zonder piri's. Nu maar afwachten wat Debbie ons nog zal schenken...  

 


21-4-2014 Dolores was gisteren uitgerekend. Ze is tonnetje-rond en haar tepels komen tot aan de grond....


 


20-4-2014  Of het nu aan ons lag, aan de broedmachine of aan de kwaliteit van de (op Marktplaats gekochte en per post verzonden) broedeieren, het resultaat van onze eerste broedpoging met de machine viel een beetje tegen: 60 eieren leverden uiteindelijk 25 kuikens op. Niet zo'n best percentage, maar ja... toch erg leuk, zo'n hok vol vliegensvlugge piepende kuikentjes!


16-4-2014  Hierbij nog een foto van Fleur en Luke in Assendelft. Zo te zien vinden ze elkaar wel leuk. Hopelijk blijft het niet bij deze voorzichtige vrijage..!


Ook hier in Nijverdal breken spannende tijden aan. Komend paasweekeinde zouden Dolores' biggen geboren kunnen worden, en Debbie's toom wordt een paar dagen later verwacht. Om de dames met het oog op hun naderende bevallingen wat rust te geven, zijn de heren Dirk en Dexter alvast naar de boomgaard "verbannen". Helemaal geen verkeerde omgeving; het ruikt er heerlijk naar bloesem. A.s. zaterdag verwachten we ook nog het uitkomen van maar liefst 60 kippeneieren, die dan 3 weken in de broedmachine liggen. Een bont gezelschap van Amrocks, blauwe en zwarte Australorps, Welsumers en Mechelse koekoeken. Als alles goed gaat wordt 't dus een vruchtbaar Pasen!


 


1-4-2014  Nou ja, laten we het maar niet langer geheim houden: we hebben de knoop doorgehakt; in de tweede helft van mei komen 2 stamboek Mediterrane Mini-ezels onze dierenfamilie versterken, de bruinbonte hengst Wiekse Dreamboy Djive en de grijze merrie Peertjes Petite Fleur. Wanneer ze bij ons komt, zal Fleur gedekt zijn door de mooie rode hengst Peertjes Lucky Luke, zodat we hopelijk in het voorjaar van 2015 ons eerste ezelveulentje mogen verwachten...! Maar dat is nog heel ver weg; eerst gaan we ons ongelooflijk verheugen op de komst van deze twee prachtige lieve dieren.


   


Bij de varkens nog geen nieuws. Binnenkort zullen de heren Dirk en Dexter moeten verhuizen naar de boomgaard, zodat de zwangere dames wat meer de ruimte hebben. Vooralsnog liggen ze nog lekker 4-op-een-rij in het zonnetje.

   
 

Met ons lam Noortje gaat het prima, ze huppelt speels en vrolijk door de wei en zorgt daarmee bij ons voor het echte lente-gevoel. Gelukkig heeft ze vanmiddag een speelkameraadje gekregen: tante Nienke beviel van hafbroertje Norman. Ook een prachtig, sterk lam. En net als haar tweelingzus Nanke toont ook Nienke zich een superzorgzame moeder!

   


28-3-2014  Vandaag bezochten we nog een mini-ezelstal, Stal 't Peertje in Assendelft. Ook hier werden we heel gastvrij ontvangen en maakten we kennis met 12 knappe Mediterrane Mini-ezeltjes, zonder uitzondering verbazingwekkend lief, vrijmoedig en knuffelig. Hieronder de bijna 3-jarige Fleur, die met het grootste gemak ons hart stal. Wie weet.....

 

 

27-3-2014  Op deze prachtige lentedag werd Noortje geboren, ons eerste Herdwicklammetje van 2014, dochter van Nanke en Boris. Na een valse start een dag eerder ('s ochtends begonnen de weeen die 's middags weer stopten) beviel moeder Nanke pas de volgende morgen vroeg van dit mooie ooilam. Moeder en kind maken het uitstekend!

 


26-3-2014  Inzake de varkens en de schapen valt er nog niet zoveel te melden; alle zwangerschappen lijken voorspoedig te verlopen. Een van de Herdwick dames zou wel ieder moment kunnen bevallen. Wat dat betreft binnenkort hopelijk aanvullend nieuws!
Gisteren zijn we op bezoek geweest bij Stal Van de Wieke in Hollandscheveld om hun Mediterrane Mini-ezels te bewonderen. Op onderstaande foto het bijna eenjarige hengstje Djive (de middelste van de drie, inderdaad). Mediterrane Mini-ezels zijn dieren met een heel hoog knuffelgehalte en daar houden wij wel van.

 


We zijn zeer gecharmeerd van dit ras. Komt er dus binnenkort een kopje "Onze mini-ezels" op deze website? Daar moeten we nog even goed over nadenken. Het lijkt misschien vreemd om te overwegen ezeltjes aan te schaffen, terwijl we het aantal schapen juist moesten beperken omdat we te weinig gras hadden. Anders dan schapen hebben ezels echter geen grazige wei nodig: veel gras is dikmakend en slecht voor ze; hun rantsoen bestaat voornamelijk uit hooi en stro. Een schrale wei is dus ideaal. Heel binnenkort bezoeken we nog een andere mini-ezelstal om ons zo goed mogelijk te informeren, voordat we een beslissing nemen.
 

16-2-2014  Wie ons op Facebook volgt, wist het al: Dolores en Debbie zijn teruggekeerd van hun seksvakantie in het zwoele zuiden. Beiden zijn drachtig; de biggen worden dus rond 22-24 april verwacht. We hopen op twee mooie kleurrijke tomen. Interesse? Neem gerust contact met ons op voor verdere informatie, of voor een afspraak om kennis te komen maken met onze kunekunes. Het ras mag zich in een groeiende belangstelling verheugen, wat natuurlijk mooi is, al heeft het ook een negatieve kant. Er worden helaas ook steeds meer stamboomloze biggen aangeboden, vaak van dubieuze komaf. Gelukkig raken steeds meer mensen ervan doordrongen dat het belangrijk is om stamboekdieren aan te schaffen. Alleen met een goed bijgehouden stamboek en een bijbehorend fokprogramma is het mogelijk om in een zo kleine populatie als de Kunekunes inteeltproblemen te voorkomen.
Onze schaapskudde is flink kleiner geworden. Kortgeleden vertrokken Bella en Cathy naar een uitstekend nieuw thuis in Denekamp, en vanochtend namen we afscheid van Mabel, Puck en Peggy, die in Waardenberg een eveneens uitstekende nieuwe plek krijgen. Het was noodzakelijk, maar toch nooit leuk om dieren te zien vertrekken... dat we zeker weten dat ze goed terechtkomen maakt wel veel goed.


  


12-1-2014 En ondertussen bij de varkens..
Inmiddels is ook Dolores naar Limburg gebracht voor haar date met Huub. Bij de kennismaking waren 2 zoontjes van Huub aanwezig uit een eerdere relatie.. ;)  Gelukkig klikte het allemaal prima! Op 27-12-2013  was het zover en werd Dolores door Huub gedekt. Dat betekent dat - als alles goed gaat - haar biggen rond 22 april 2014 verwacht worden.

  

Debbie is zoals dat heet "teruggekomen", weer berig geworden dus. Op 29/12 is ze vermoedelijk opnieuw gedekt door Huub. Haar biggen verwachten we dus, als het deze keer wel is gelukt, rond 24 april 2014. Hieronder een foto van deze twee tortelduifjes..


 

Hieronder nog een paar foto's van Dolores' en Debbies biggen van 2013, bij hun nieuwe eigenaars. Ze maken het allemaal uitstekend.

 

  

5-1-2014    TE KOOP..
We hebben, na lang wikken en wegen, besloten dat we onze schapenkudde flink gaan inkrimpen, vooral omdat ons weiland te klein blijkt voor de hoeveelheid dieren die we op dit moment hebben. De grasmat wordt helemaal stukgelopen en komt niet meer aan groeien toe. Daarom bieden we - met pijn in het hart - 5 herdwick ooien te koop aan: Ten eerste onze mooiste ooi, Mabel. Geboren in april 2012, ARR/ARR, kreeg bij de keuring in 2013 van VSS-keurmeester Harry Roekevisch maar liefst 86 punten - een Topdier dus. Een schaapje om te koesteren, zei de keurmeester. Dat doen we dus helaas niet.. De reden daarvan is, dat we haar vader Boris willen aanhouden. Om inteelt te voorkomen moeten we wel afstand doen van zijn dochters. We hebben de afgelopen tijd diverse andere rammen bekeken om Boris eventueel te vervangen, maar een even vriendelijke en mooie ram hebben we niet gevonden. Boris blijft daarom bij ons, met een kleiner harem. Mabel's twee zusjes van 2013, Puck en Peggy, zullen dus om dezelfde reden ook moeten vertrekken. Op de linkerfoto hieronder onze beauty Mabel. Rechterfoto: v.l.n.r. Nienke en Nanke, ook twee VSS Topdieren (allebei 85 punten in 2013), die gelukkig bij ons kunnen blijven, dan liggend Mabel, Puck en Peggy, en rechts hun moeder Cathy, ook al een VSS Topdier (85 punten in 2012).(Deze foto is helaas bij de migratie van de website verloeren gegaan)

  


Ook Cathy en haar halfzuster Bella, beiden hoogstwaarschijnlijk drachtig van Boris, zijn eventueel te koop. Voor de beginnende fokker van dit ras een buitenkans: 5 prachtige ooien, waaronder 2 VSS Topdieren, een prachtige basis om mee van start te gaan; en dit voorjaar al lammetjes in de wei! Belangstelling? Bel of mail!